Komplex középiskolai pályaorientációs és továbbtanulást segítő programok a Műegyetemen

Egyetem: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Tantárgy: matematika, fizika, kémia, biológia
Program típusa: Pályaorientáció, szakmai felkészítés
Program városa: Budapest

A program leírása:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek mindig is kiemelt célja volt a középiskolások érdeklődésének felkeltése a műszaki és természettudományos képzési területek iránt. Már több éve valósítunk meg komplex pályaorientációs és továbbtanulást elősegítő programokat.
Nagyon fontos célnak tartjuk, hogy a műszaki, természettudományos és informatikai területek iránti érdeklődést minél több diákban felkeltsük. Ezt leginkább látványos kísérleti bemutatókkal kísért interaktív előadások segítségével lehet elérni. Igény esetén szívesen látogatunk el a középiskolákba.
Az MTMI területek iránti érdeklődés felkeltésének másik lehetősége, ha a diákokat hozzuk közelebb az e tevékenységeket végző műhelyekhez. Ezt oly módon kívánjuk megoldani, hogy számos érdekes kari szakmai programot kínálunk a középiskolás diákok számára. A programok keretében egy-egy pénteki vagy szombati napon a résztvevő diákok testközelből figyelhetik meg az egyetemen folyó kutatást, a műszaki, természettudományos és informatikai területeken végzett munka szépségeit. Egyes rendezvényeken szakmai továbbképzésekre is sor kerül.
A fenti programok hatékonyságát egy több napon át tartó intenzív elfoglaltsággal lehet tovább növelni. Erre a nyári szünet nyújthat alkalmat. Programunk keretében 3 különböző nyári elfoglaltságot kínálunk a középiskolás korosztálynak. A “Science Camp” elsősorban a természettudományos területekkel ismerteti meg a résztvevőket. Az egyetemi előkészítő tábor (“FEB tábor”) 10 napja alatt intenzív felkészítést biztosítunk a résztvevők számára matematika, fizika, kémia és biológia tárgyakból. A 3 napos “Építész leszek” táborban a résztvevők az építész hivatással ismerkedhetnek meg szakszerű formában.
Végül programunk alapvető célja a középiskolás korosztály számára, sajátos kommunikációs elvárásainak és jellegzetességeinek megfelelő formában, bemutatni az MTMI szakokat, a kapcsolódó foglalkozásokat és a lehetséges karrier lehetőségeket.
A programokon résztvevő diákok pontokat is gyűjthetnek, melyeknek a BME-n való továbbtanulás esetén lehet szerepe, akár ösztöndíjra is válthatók.

Érdekel a program?

Töltsd ki az alábbi űrlapot és felvesszük veled a kapcsolatot a további teendőkkel kapcsolatban.

  VISSZA A NYITÓLAPRA

  A középiskolások bevonásának módja:

  Önkéntes jelentkezés, egyes programokon szaktanári ajánlás

  Részvétel formája:

  Személyes

  A kommunikáció formái

  Országos vagy regionális?

  Országos

  A program időpontja

  A program pontos helyszíne:

  Műegyetem, illetve partneriskolák

  A jelentkezés feltételei:

  Középiskolás tanuló jelentkezését várjuk.

  Jelentkezési határidő:

  Nincs

  Bizonyítványt ad: 

  Nem

  Beadandó pályamunka szükségessége: 

  Nincs

  Igazolást/kikérőt ad:

  Igen

  Honlap:

  https://talentum.bme.hu/

  E-mail:

  torincsi.mercedesz@vbk.bme.hu

  Kapcsolattartók és elérhetőségeik:

  Mészárosné Dr. Tőrincsi Mercédesz

  A kapcsolattartó e-mail címe:

  torincsi.mercedesz@vbk.bme.hu

  Program indulásának éve: 

  2017.

  A program eredményei:

  Évente számos középiskolában tartott pályaorientációs látogatás, évente megrendezett tematikus nyári táborok, középiskolások látogatása a Műegyetemen.

  Kötött a létszám?

  Nincs

  Minimum létszám:

  Nincs

  Maximum létszám:

  Nincs

  Az intézményből bevontak köre:

  Oktatók, hallgatók