Zsiros László Róbert

Zsiros László Róbert
Zsiros László Róbert
Tudományos kommunikáció (eredetileg agrártudomány)

Kutatási terület/téma
Növényi molekuláris biológia

Pro Scientia Aranyérem elnyerésének éve
2007

Végzettségek, tudományos fokozatok
kertészmérnök Msc
szakfordító
jogász
növénytermesztési tudományok doktora (PhD)

Munkahely megnevezése
szabadúszó

Munkahelyi beosztás
PhD hallgató

Korábbi munkahely megnevezése
Csodák Palotája

Munkahelyi beosztás
kiállításvezető

Korábbi munkahely megnevezése
Pavilhão do Conhecimento (“A Tudás Csarnoka”, Lisszabon)

Munkahelyi beosztás
demonstrátorok vezetője, tréner

Külföldi tanulmányút, ösztöndíj
FVM ösztöndíj, mezőgazdasági gyakornoki program New York, Florida 2001-2003

Társadalmi szerepvállalás
Az ismeretterjesztésnél és oktatási programoknál magától értetődő, hogy társadalmi célokat szolgál. Másképp nem is lenne értelme csinálni.

Legfontosabbnak tartott saját eredmények
Nagyjából 10 éve indítottam egy tudományos ismeretterjesztő projektet Szertár néven. Bár hobbiként kezdtem, mára meghatározó része az életemnek. Sok minden változott a kezdetek óta, de videók, cikkek, rádióműsorok és podcast adások formájában azóta is viszem ezt a vonalat. Ezzel párhuzamosan dolgoztam science centerekben és ismeretterjesztő rendezvényeken Európa-szerte és részt vettem több tematikus TV-műsor munkálataiban, illetve különböző informális oktatási programok kidolgozásában.

Érdeklődési területek, hobbi
Általában nyitottan állok a világhoz, szeretek új készségeket tanulni, kipróbálni. Vonzanak a nyelvek, folyton bütykölök valamit, főzök vagy épp a kutyával játszom. Takarítani viszont utálok.

További tervek (köv. 5 évre)
Néhány éve találtam a neten egy izgalmas projektet Portugáliában. Három héttel később már Lisszabonban voltam és két évig ott is maradtam. Az Egyesült Államokba a koliszobámból költöztem ki húsz évesen. Nem hiszem, hogy pont a következő öt évben fogom tudni majd jobban kiszámítani mikor és hol leszek. De a fókusz valószínűleg továbbra is a tudományos ismeretterjesztésen marad majd.

Üzenet a fiatalabbaknak
Mindannyian mások vagyunk, nem hiszem, hogy lehet általános érvényű üzenetet adni bárkinek. A legfontosabb tapasztalataink úgyis a saját sikereinkből és a kudarcainkból jönnek. Úgyhogy hajrá! Legyetek nyitottak a világra és gyűjtsétek a tapasztalatokat!

VISSZA